Assalamualaikum..
Semlm waktu rehat tgh sempat lagi saya ke dapur..mengadun bubur kacang hijau..tetiba lak terasa teringin..niat hati masa pergi ke kedai kegemaran saya itu hanya nak cari ayam shj, saya bercadang nak buat dalca..
otak terfikir pula, ptg nanti apa yg nak dibuat sebagai pemanis mulut nie?...
alih2 terlintas bayangan bubur kacang hijau ni..so saya cari kacang hijau dan jumpa..emmm, nasib baiklah sudah dibungkus kecik2, seplastik tu RM1.00..
Hari kedua berpuasa ni saya nekadkan hati...hari nie saya nak masak...tak kira lah jadi apa, yg penting puasa hari kedua ini saya nak masak sendiri..
rasa geram membeli makanan semlm tu masih terkesan lagi di dlm lubuk jiwa saya..punyalah mahal berdentum2..ambik biasa2 shj sudah kena RM37.00, berubah terus air muka suami saya semasa membayar tu..masuk ajer dlm kereta terus kami berhujah2...memang sekarang ni ekonomi kita ini sudah teguh dan mampan, tu yg semua harga barang keperluaan seharian mencanak2 naik...
tu kalau 4 hari terus-menerus membeli mcm gitu mahu muflis saya bulan nie..
(emmm, kekwn jgn pula kata saya kedekut yer...hihii..)
setengah org kata, kita ini jgn berkira sgt dgn bab2 makanan ini, ia akan menjadi darah daging kita...klu berkira2 sgt nanti kita ini dikatakan tidak bersyukur dgn rezeki yg Tuhan bagi..ada duit tu belilah apa shj yg kita mahu..
Tambahnya lagi, aktiviti membeli2 semasa bulan Ramadhan ini dpt merancakkan lagi ekonomi umat Islam.. emmm, saya sokong apa yg kwn tu hujahkan tapi sebagai seorg insan yg waras lagi terror memasak ni ( perasanlah saya ni...hihii..), sebaik2nya kita berfikirlah dahulu sebelum memborong pelbagai juadah berbuka puasa tu..adakah berbaloi dgn harganya ataupun kita masak sendiri lebih baik...
emmm, insyaallah selepas ini jika ada kesempatan dan masa saya akan cuba memasak utk keluarga saya..tak kiralah hanya goreng ikan temenung ker atau goreng telur ker...saya akan membeli bahan2 mentah dan balik rumah masak..buat gulai2 simple pun rasanya dah ok...walau pun mungkin makanan itu tak ler sesedap dan secantik dgn yg dijual di luar itu tapi juadah hasil tangan kita sendiri akan lebih terasa puas kan...
Anak2 pun selalu memberi dorongan kpd saya utk memasak nie..katanya mama goreng ikan bilis letak bawang pun dah cukup..emmmmm...
Wan Timah kata klu nak kurangkan angin bila makan kacang hijau nie, kita goreng sekejap kacang itu tanpa guna minyak ye..guna api kecil shj dan sentiasa kacau kcg tu bagi sekata kena api..
agak2 lah ye, jgn sampai kacang tu hangit sudahh..
selepas tu baru masukkan kacang hijau tadi dlm periuk..
air pun agak2, jgn lah berlalu banyak sgt..agak2 lebih tinggi sedikit dr kacang tadi..
semasa merebus ini pun, api kena perlahan...sentiasa tengok kacang ini, agak2 air sudah kering dan kacang nampaknya belum elok kembang, sila tambah air lagi..
Sebaiknya guna periuk yg berpenutup, cepat sikit kcg tu kembang..
sementara itu sediakan bahan2 lain seperti santan, gula Melaka dan sagu kecil..
potong gula Melaka kecil2..JANGAN masukkan lagi gula Melaka dlm kuah kcg tadi sehingga kcg betul2 kembang yer...
terperasan pula saya dgn kewujudan keledek oren nie..beli sudah lama tapi tak guna2 lagi, siap bertunas2 lagi dia dlm bakul tu..
potong ubi keledek mengikut saiz yg kita kehendaki, sedang2 shj..
ubi keledek jenis oren ini cepat empuk tau..
masukkan ubi keledek dlm periuk kcg tadi..dan rebus lagi sehingga keledek empuk..
nak rasa keempukkannya, keluarkan seketul ubi itu dan rasa dgn jari, jika keras rebus lagi..
dah empuk selalunya rupa orennya lagi cantik dan tenggelam..
sebelum ni pun ubi keledek memang tenggelam dlm air, agaknya ubi keledek saya ini dah masuk angin kut..
bila kcg hijau telah kembang elok dan ubi keledek pula empuk, maka barulah kita masukkan gula melaka dan santan..kacau2 supaya sekata...
masukkan juga sedikit/sudu kecil garam utk menaikkan lagi rasa kesedapannya..seimbangkan dgn rasa lemak santan dan manis gula itu..jika kurang manis, boleh tambah sedikit gula putih/pasir...
sepatutnya masa ni bolehlah masukkan daun pandan yg disimpul tu..kasi bau bubur kcg hijau tu lagi kau gitu...saya semlm tak ada..
org perak kata, tak memandang daun pandannya kome oiii!!..
semlm saya guna 2 ketul gula melaka dan sebekas santan (RM1.60)..dan tambah lagi anggaran 2 sudu kecil gula pasir...
jika sudah cukup rasa lemak dan manisnya, maka masukkan sedikit sagu kecil dan kacau rata..
agak2 sagu telah masak (berwarna jernih), bolehlah tutup api..
Dan tersedia lah sebekas bubur kacang hijau bersama ubi keledek...
setengah org suka memakannya semasa ia suam2 dan ada juga yg suka menikmatinya waktu sejuk2..
yg suka sejuk2 tu, bolehlah disimpan di dlm peti ais sebelum menikmatinya..
Ok, jumpa lagi...
wah sedapnya...selamat ramadhan . Sedang blogwalking. Jemput singgah ke blog serdahana kita
BalasPadamsalam ramadhan
BalasPadamlama rasanya sy x blog walking
hari ini ada peluang so singgah jap =)
Wah rajin membubur ye .. sedap akak tengok tu.. akak kalau nak masak ni hari cuti jerlah :)
BalasPadamTak tahan la pulak tengok air bandung tepi tu.. Wuuu~hauss.. Sabar2. Bulan puasa ni. T_T
BalasPadamIshhhh menggodanya! Hehe.
BalasPadamSalam ramadhan :)
**SALE SEHINGGA 4 JULAI 2014!!!
http://nadyabubble.blogspot.com/2014/06/sale-jualan-penghabisan-stok.html