Selasa, 15 Julai 2014

Resepi Rempeyek




Assalamualaikum..


Hari ini negeri Perak cuti umum sempena Nuzul Al-Quran. Makanya kami terpaksalah ke Klinik Greentown Ipoh (sebelah HRPB) tu utk cuci luka bisul Danial ni..hari Ahad tu hari pun kami dah dtg sini juga..

Klinik ini buka setiap hari, termasuk hari Sabtu dan Ahad..utk Sabtu dan Ahad, ia buka sehingga jam 1.00 tgh shj, klu kita dtg anggaran pukul 12.30 tgh pun kakitangan situ akan suruh dtg esok shj, maklumlah kat dalam itu rupanya ramai jugak pesakit yg perlu dirawat..

Kat sini juga ramai yg saya jumpa adalah ibu2 yg baru lepas bersalin bawak baby baru msg2 utk check kuning..alahai, simpatinya saya dgn baby2 ini tapi semua itu adalah utk kebaikan mereka jugak kan...Husna dulu pun mcm tu jugak, alasan nurse katanya baby yg lahir kecik ini selalu kena kuning...tapi alhamdulillah ok shj selepas itu... 

Bab luka bisul Danial ni nurse kata sudah semakin baik, tapi perlu juga dibersihkan setiap hari..kami selalunya ke Klinik Kesihatan Hillcity (Gunung Rapat) shj, masuk Jln Gopeng, dr jln besar itu perlu naik bukit dan belok kiri..kat sebelah kanannya pula terletak Hotel Hillcity itu...

Sudah setiap hari dtg sampai saya kenal dah dgn nurse2 kat bahagian dressing tu..mereka ini baik2 belaka, tidak kira lah kakitangan lelaki ke perempuan, semuanya bertugas dgn penuh tanggungjawab, muhibbah dan kemesraan...

Hanya ucapan terima kasih shj yg mampu saya ucapkan kpd mereka ini, semoga tugas2 mulia mereka ini mendapat keberkatan Ilahi hendaknya...aminn..


*******************


Projek rempeyek ini pulak adalah cetusan idea saya tgh tadi, dah Danial kata bosanlah duduk rumah tak ada buat apa masa cuti ni...saya pun tgk dlm almari semua bahan2 asasnya ada..

Saya mohon klong tolong godek2 En. Google tanya resepi rempeyek...haaa, saya ambik shj dr blog Puteri Manja ini.. terima kasih byk2 yer Cik Putri...
saya panjangkan resepinya di sini pula ye...

Ok, anak2..jom kita mulakan projek..



Bahan2nya:

350 gm tepung beras
1 biji telur dikocak rata
550 ml air biasa
1 kotak kecil santan 250 ml 
( saya guna santan pekat campur dgn air sampai 250 ml)
1/4 sudu kecil kapur sirih 
(saya campurkan kapur sirih dgn sikit air dan ambik airnya shj)
1 1/2 sudu kecil garam/secukup rasa
2 sudu besar ketumbar (saya ada serbuk shj)
3 sudu besar jintan halus 
( saya guna 2 sudu dlm bentuk serbuk dan satu sudu lagi jintan halus biasa)
10 gm ikan bilis/secukupnya
3 ulas bawang putih..

Bahan tabur:

secukup kacang tanah yg kecil *
secukup ikan bilis *
(* basuh dan tos hingga kering )



ni benda wajib ada, acuan peyek/rempeyek..harganya RM1.60..
ada jugak acuan yg berkembar (dilekatkan sekali 2 acuan yg bulat itu) harga RM3.00..

bagi saya lah, baik beli yg satu acuan shj, senang nak control sewaktu menggorengkan nanti..



Cara2 membuatnya:

1. Blender semua bahan2 kering dgn santan dan kapur. 

2. Masukkan telur yg telah dikocak dlm tepung beras tadi. Tuangkan bahan2 blender dan air ke dlm tepung. Kacau rata.


 

3. Panaskan minyak yg banyak dlm kuali dan rendam acuan rempeyek ke dlmnya.

 
4. Masukkan bancuhan tepung dlm acuan dan taburkan bahan2 tabur atas bancuhan tepung itu. ( banyaknya sesuka hati msg2..) 


5. Dgn api yg kecil/sederhana masukkan acuan ini ke dlm minyak dan tunggu sehingga adunan tepung lekang/tanggal sendiri dari acuan.

6. Balik2kan kepingan adunan tepung/rempeyek ini sehingga masak sekata.

7. Setelah masak, angkat kepingan rempeyek.

8. Sejukkan dan simpan dlm bekas kedap udara utk mengekalkan kerangupannya.





anak2, mari sini tolong mama..
 
bersihkan ikan bilis ni elok2 yer, buang tulang dan sisa2 hitam yg lain..
 
seronoknya diaorg dapat membuat aktiviti ini, saling bantu-membantu nampaknya..
 
dah selesai, basuh dan toskan dahulu sehingga kering..


 
perasakan aduan dgn garam, jgn masin sgt sebab ikan bilis pun sudah masin..



sediakan bahan2 ini berhampiran dgn kuali supaya senang kita mengadunnya..



Saya dan klong sama2 membuatnya dlm anggaran pukul 2.00 ptg sehingga 3.45 ptg, itu pun baru separuh siap..
kami berhenti sekejap sebab masing2 sudah lenguh kaki, berdiri lama sgt kat dapur itu..peluh pula meleleh2 membasahi bumi..(hihiii..cam panas sgt kan..)



rendam dulu acuan dlm minyak panas supaya bancuhan tepung melekat pada acuan itu...

 

sekali goreng anggaran 3 keping shj utk mengelakkan kepingan melekat sesama sendiri..
senang dan selesa jugak waktu kita membalik2kan kepingan rempeyek ini...


 
Sebaiknya semasa masak rempeyek ini kena 2 org yg bertugas, seorg masukkan adunan tepung dlm kuali dan seorg lagi kerjanya hanya membalik2kan rempeyek itu...
 
emmm, saya rasa susah jugak lah hendak menyediakan rempeyek ni sebenarnya, walaupun makannya sekejap shj tidak sedar sudah habis berkeping2...


 

 



Dlm 5.30 ptg itu saya sambung balik kerja..sampai dekat pukul 7.05 mlm tadi baru siap semuanya..
kira2 tadi adalah dpt 120 keping, terus simpan dlm tin biskut Jacob utk elakkan ia masuk angin dan lemau...
 
emmm...tgk lah berapa lama boleh tahan kan...


Ok, jumpa lagi...