Sabtu, 24 Mei 2014

Resepi Roti Jala & Kuah Durian






Assalamualaikum...






Dah dekat pukul 12.30 tghari baru saya dapat mengadap laptop nie...
biasalah bila hari Sabtu, banyak kerja rumah yg perlu disettlekan dulu sebelum boleh rehat2 kan..

pagi tadi dah masak kuey teow goreng..walaupun hamba2 Allah dalam rumah nie tak ler beberapa suka sangat dgn makanan jenis nie tapi saya buat jugak...

dah ada dalam peti ais dr minggu lepas lagi, kekonon masa tu nak makan dgn kuah kari..kot2 mee kuning tu tak cukup maka boleh tambah dgn kuey teow nie pulak...

Tapi tekaan saya masa tu meleset belaka, rupanya 2 bungkus mee kuning tu cukup utk kami anak-beranak makan berkali2, dr tengahari sampai lah ke malam...

Makanya tinggallah kuey teow tu sebungkus dlm peti ais...klu tak masak pagi nie bila lagi saya nak masakkan dia yek...itu pun tadi taugehnya dah nak hitam...

Lepas sarapan, saya basuh kasut sekolah anak2 pulak...
mai aiii!!.. hitam legam kasut Danish dan Danial...kotornya!...

Macam masuk bendang ke apa?...yg Danish tu saya tahu ler dr minggu lepas lagi dia sibuk berlatih lari 4 X 25 meter...katanya nak lawan dgn Pra SK Sg. Rokam...

hari Khamis tu memang kasut dia dah hitam pekat, sampai saya kata kat dia, esok hari Jumaat Danish pakai kasut baru tauu...
(malu pulak mamanya anak pakai kasut kotor walaupun tinggal sehari ajer nak ke sekolah..)

anak2 saya nie hanya ada 2 pasang shj kasut sekolah...pakai selang seminggu..

Yg Danial ni saya musykil sikit..kenapa ler teruk sangat kasut tu?...
penatnya mama nak sental kuat2 kasut tu angah oiii!...

(biasalah anak jantan kan...semua benda nak disepaknya...
sampai depan kasut dia tu dah terkoyak..angah!..angah!!...)

Selepas siap memberus kasut2 tu, saya kapurkan terus...walaupun dah berus kuat2 tapi tahap kehitaman kat kasut tu masih tak berapa nak berubah, so saya tutup dgn sapu kapur kasut banyak2...baru ler putih sikit...

dah siap kasut, saya bilas pulak tudung2 dan jubah2....yg kain jenis tak boleh masuk mesin, terpaksalah saya basuh guna tangan...
tak ler sental kuat2, hanya bilas2 ajer...
bukan kotor sgt pun...hanya nak hilangkan bau peluh shj...

Dah siap tu barulah boleh ke depan...duduk di sofa sambil baca surat khabar hari nie...


Wahhh!!! Tahniah!...
tahniah yer... pasukan Piala Thomas kita dpt masuk final, jumpa dgn Jepun esok...

Ok, apa pun saya sebagai salah seorg peminat fanatik badminton mendoakan agar pasukan Malaysia bergelar juara selepas kali terakhir memenangi kejohanan itu pada tahun 1992...Malaysia Boleh!!!...


****************************

Hari nie saya nak kongsikan juadah yg saya masak semlm...
tengahari semlm saya masak kuah durian...
klu hari Jumaat nie rehat tengaharinya panjang sikit, so bolehlah masak2 tanpa gangguan anak2...
(hihiii...tenang ajer rasanya...)

Nak masak kuah durian nie, benda yg wajib ada tentulah buah durian kan...
dr 9 biji tu tinggal 2 biji lagi yg belum dikopek...


bahan2 lain, gula melaka dan santan pekat...



pastikan isi durian juga elok..
yg dah masam tak boleh guna yek, tu sesuai buat tempoyak ajer...



masukkan isi durian dlm periuk sedang...


saya guna gula kabung, nie asli dr Melaka..
setengah org guna gula merah..
klu korang guna gula merah, bancuhkan dgn air dulu dan tapis...
dlm gula merah ada batu dan pasir halus... 

klu tak der gula melaka, guna gula pasir (yg biasa ) tu pun boleh...
tapi awas! jgn terover sgt masuk dlm periuk ye, kang manis meletingg... 



oleh kerana gula melaka tu besar, makanya elok kita potong kecik2 dulu...



Dan masukkan lah gula melaka dan santan pekat tu dlm periuk..
klu santan tu pekat sgt, campurkan dulu dgn sikit air, agak2 lah nak banyak mana kuahnya nanti...
masukkan juga sesudu kecil garam utk menambahkan lagi keenakkan kuah durian tuh...



sentiasa kacau kuah nie dan pastikan api sedang2 ajer...
sementara tu bolehlah kita rasa sikit, mana2 yg kurang tu boleh tambah lagi...
tambah garam ker or gula ker...

tapi yg saya buat nie dah ok, lemak2 manis gitu...
sesuai ajer dgn tekak saya, tak ler manis sgt...(mungkin guna gula melaka kot!)

Agak2 semua bahan dah larut dan kuah mengelegak sikit2, itu maknanya dah masaklah...
bolehlah tutup api...
haaa...siap dah kuah durian kita ye puan2...


Ok, kita pergi ke bahagian kedua pula, membuat roti jala...
(hihihi..nasib baik hari ni internet laju, cepat ajer masukkan gambar...)



sediakan bahan2nya, tepung gandum, sebiji telur dan pewarna kuning telur Star Brand..
tepung tu agak2lah banyaknya..
semlm saya guna anggaran semug tepung..

jgn bancuh terus sekilo tepung tuh yer, itu klu korang nak buat kenduri bolehlah...hihiii...



bancuhlah tepung, air, pewarna dan telur tu bagi sebati...
masukkan sikit garam bagi mesra...air pun agak2, jgn cair sgt ler...

klu kita dah selalu buat tak de masalah dah, agak2 ajer...
rasa bancuhan dulu dgn jari dan angkat sikit, klu jatuh elok...tak putus2...maka eloklah bancuhan tu...
sapa2 yg tak biasa tu bolehlah tanya En. Google yer, dia semua tahu...



dah tu bolehlah kita blender bancuhan tu bagi sebati dan liun...
tekan ON tu dlm 3 kali dgn anggaran 6 saat setiap kali ON...

murid2 sekalian, faham tak maksud saya nihh...hihiii...

lagi satu, jgn isi penuh sgt bancuhan tepung tu dlm blender...
setiap kali kita ON, bancuhan akan naik ke atas dulu baru ia turun balik dan pusing laju...



dah siap bancuhan, gunalah benda nie, acuan roti jala...

dulu masa mula2 guna benda nie, saya ada masalah...lubang acuan tu punyalah kecil sampai susah bancuhan tepung nak keluar dan pastinya kerja2 menjala pun terganggu...

makanya saya potong sikit lubang tu bagi ia besar sikit, korang agak2 lah yer...




Masaknya kita guna kuali leper nie...api jgn besar, sedang2 kecil shj...
bubuh sikit minyak bagi rata atas kuali (nipis shj minyak tu...)



dah agak2 panas kuali, bolehlah kita mula menjala...



bila dah masak, adunan tadi bertukar jadi kuning cantik...dan ia tak melekat kat kuali...ia akan tertanggal sendiri....

tak perlu balikkan roti jala nie...kita angkat terus dr kuali dan masukkan dlm pinggan/bekas utk aktiviti menggulung pulak... 



klu saya ler, mula2 lipat kiri dan kanan ke tengah..


ambik bahagian bawah bawak naik ke atas pula...
bukan terus sama dgn bahagian yg atas tu...agak2 3/4 bahagian dr bahagian atas...



terus gulung dari bawah sampai atas...
haaa, dah siap segulung...



 buatlah lagi...ulang step demi step di atas tu yek...jgn letak minyak lagi...
agak2 dah kering sgt atas kuali tu baru sapu balik minyak masak...nipis shj yer...

semlm tu 3 kali shj saya sapu minyak..sikit shj yer...
Dan menjalalah hingga habis aduanan tu...

emmm..dekat setengah jam jugak saya berdiang kat dapur tu....:(




beginilah rupanya roti jala saya, dapatlah 22 gulung..

gandingkan roti jala tu dgn kuah durian....layannn...

 


Ok, jumpa lagi.