Isnin, 21 Julai 2014

Bercinta Sebelum VS Selepas NikahAssalamualaikum...
Saya memanjangkan artikel ini dari DramaRaja dan Mahligai Firdaus Sdn. Bhd. Terima kasih atas perkongsian ini.

Semoga ALLAH menunjukkan jalan yg lurus dan benar kepada hamba-hambanya..amin..

************
 Indahnya bercinta selepas kahwin, hanya akan dirasai oleh insan-insan yang menghargai dan mengalaminya.

 Namun bagi sesetengah manusia beranggapan bahawa percintaan selepas kahwin tanpa mengenali dan bercinta dengan pasangan mereka sebelum berkahwin adalah mustahil untuk dikecapi.

 Walhal, yang sebenarnya Allah Swt telah memberi kita garis panduan untuk mengecapi kebahagiaan dan segala-galanya bermula daripada redha Allah swt. Perkahwinan adalah perkara yang amat dituntut dalam Islam. Dengan Berkahwin secara sah, perkara yang haram akan menjadi halal dan maksiat akan dijauhi.

 Terdapat banyak kebaikan bercinta selepas kahwin manakala bercinta sebelum kahwin lebih membawa kepada keburukan berbanding kebaikan.

Antara Kebaikan-kebaikan bercinta selepas berkahwin:
Selepas berkahwin ungkapan “I love you” adalah sesuatu yang indah dan tidak salah diungkapkan oleh pasangan. Malah ia dapat memekarkan percintaan antara suami isteri.

Malah, berjalan berpegangan tangan juga tidak salah kerana ianya halal dan menambahkan kemesraan antara pasangan.

Apatah lagi jika kita dikurniakan pasangan yang soleh dan solehah. Alhamdulillah kita akan bahagia hingga ke akhir hayat. Pasangan yang sentiasa mencari Madrotillah akan mengecapi keindahan bercinta selepas berkahwin.
Segala maksiat akan dapat dielakkan.

Kebahagiaan duniawi dan ukhrawi juga turut sama-sama dapat diseimbangkan. Matlamat utama tentunya syurga dan keredhaan Allah.

“Manusia akan bercinta lagi di syurga,tempat pertama yang melahirkan cinta. Ketika itulah fitrah akan menjadi anugerah yang berharga dan bernilai”.


Bercinta sebelum kahwin:

Pasangan yang belum ada apa-apa ikatan, tetapi kemesraan sudah mengalahkan suami isteri.
Kata mereka,zaman dah berubah,dunia dah maju. Hidup hanya sekali.


 Bercinta bagai nak rak, bila putus ditengah jalan mulalah buat perkara yang bukan-bukan, lebih teruk lagi ada yang cuba untuk membunuh diri apabila kecewa kerana kata mereka, hidup sudah tiada guna tanpa cinta daripada pasangan mereka.

Ungkapan-Ungkapan romantis seperti:

“I love you my dear..”.
“I love you so much darling…”.
“I tak boleh hidup tanpa sayang…”.
“Sehari tak berjumpa,serasa setahun…”
“Rindunya…i..” akan kerapkali dialunkan oleh pasangan-pasangan yang bercinta kepada pasangan masing-masing.

Pasangan yang mendengarnya pula, tentu rasa dihargai yang teramat sangat dan terpesona dengan ungkapan-ungkapan berbunga seperti itu. Maka,mulalah orang ketiga datang dan memainkan peranannya.


Bisikan halus dan pujuk rayu yang mempersonakan akan ditiup lembut ke telinga pasangan-pasangan yang sedang hangat bercinta. Akhirnya mereka berjaya juga meramaikan ahli kelab neraka, dan mereka pasti bertepuk tangan meraikan kegembiraan dan kemenangan.
Dosa-dosa pun akan meningkat dan menggunung. Pelbagai jenis maksiat akan dilakukan tanpa rasa bersalah kepada Allah.


 Jika ada yang menasihati atau melarang tentu mereka akan berkata:

“Cinta apakah namanya ini jika tidak ada dating, calling, chatting, sms romantik, surat cinta, bersentuhan tangan, kerlingan dan senyuman”.


Renungilah Firman-Firman ALLAH:


“Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya – Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya – zuriat keturunan – lelaki dan perempuan yang ramai.
Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu”.
(An-Nisaa’ ayat:1)
“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; dan sesiapa yang menurut jejak langkah Syaitan, maka sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menyuruh (pengikut-pengikutnya) melakukan perkara yang keji dan perbuatan yang mungkar.
Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih dari dosanya selama-lamanya; akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah Allah Maha Mendengar) lagi Maha Mengetahui”.
(An-Nuur ayat:21)
“(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik.
Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia”.
 (An-Nuur ayat:26)
Hayatilah Sabda Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam:

“Kepadaku diberikan tiga idaman oleh ALLAH di dunia: isteri solehah, berwangi-wangian dan sejuk mata (jiwa) ku dalam sembahyang”.
 (Hadis Riwayat Ahmad dan An Nasai).
“Tidak berdua-duaan seorang lelaki dan seorang wanita di tempat sunyi melainkan syaitanlah orang ketiganya”.


Marilah kita sama-sama renung samada kita tergolong dalam manusia yang beriman atau sebaliknya.
Ok, jumpa lagi..