Jumaat, 5 Februari 2016

10 Makanan Membantu Melindungi Daripada Kanser Payudara
 1. Makan organik.
Pastikan buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda makan adalah organik.Ia juga lebih baik untuk makan daging organik, ayam dan telur kerana ini tidak diberi dadah melainkan benar-benar diperlukan


2. Sayuran/Buahan Hijau
Sayuran/buahan hijau penting untuk pencegahan kanser payudara adalah pelbagai yang cruciferous - termasuk kubis, brokoli, kembang kol dan kale. Untuk meningkatkan pengambilan anda, tambah kubis dan sayur-sayuran cruciferous lain untuk sup dan stews.
3. Minum teh hijau

Satu kajian ke atas 74,000 wanita Cina didapati kerap minum teh hijau boleh melambatkan serangan kanser payudara. Teh ini mengandungi catechin, yang membantu menyahtoksik bahan-bahan penyebab kanser.
4. Masak dengan kunyit

Kunyit adalah kuasa bahan kimia anti-kanser. Ia mengandungi lebih daripada 24 bahan kimia anti-radang dan membantu hati menyahtoksik bahan kimia berbahaya.' Digunakan dalam masakan Asia untuk beribu-ribu tahun, rempah adalah salah satu daripada bahan-bahan anti-radang yang paling kuat ditemui.
5. Tukar ke ikan berminyak

Omega-3 lemak yang terdapat dalam ikan air sejuk, mengandungi dua jenis lemak, DHA dan EPA. Kajian klinikal menunjukkan bahawa DHA dalam minyak ikan boleh membantu mencegah sel-sel kanser payudara . Tambahkan salmon segar salad dan sandwic anda, atau cuba ikan cincang dan sayur-sayuran pada pizza anda.
6. Buat pelangi

Ia adalah pigmen dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang memegang tahap tertinggi antioksidan. Setiap warna berkaitan dengan kimia tumbuhan yang lain yang boleh menahan atau mengelakkan kanser dalam pelbagai cara. Beralih kepada Terung ungu untuk antosianin kanser melindungi; melihat kepada buah-buahan berwarna kuning dan sayur-sayuran untuk lutein dan zeaxanthin.
7. Kerap gunakan cendawan

Cendawan mengandungi beratus-ratus bahan kimia yang menyokong sistem imun dan membantu menghalang kanser. Kajian tabung uji menunjukkan beberapa jenis cendawan yang boleh menghalang sel-sel kanser daripada berkembang. Cendawan putih biasa membantu hormon lelaki berhenti di badan wanita ditukar kepada estrogen. Dan berita baik ialah, anda tidak perlu makan kuantiti yang luas cendawan untuk mendapatkan kesan anti-kanser - hanya 100 g.
 8. Makan mentah

Adalah penting untuk memasukkan makanan mentah dalam diet anda kerana ia mengandungi enzim yang bermanfaat yang menjaga tubuh anda dalam keadaan teratas. Bahan-bahan mentah juga boleh menawarkan lebih banyak nutrien yang biasanya dimusnahkan oleh memasak. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mendapati sukar untuk mencerna makanan mentah dan sayur-sayuran tertentu, seperti lobak merah, menghasilkan lebih banyak nutrien apabila dimasak. 'Idea terbaik adalah untuk makan campuran makanan mentah dan yang telah dimasak dan mengunyah semua makanan mentah dengan baik
9. Makan kacang 

Kacang mengandungi selenium mineral antioksidan yang kuat, yang meningkatkan tahap detoxifiying enzim hati glutathione peroxidase. Tahap yang rendah selenium dalam diet dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi hampir semua jenis kanser, termasuk kanser payudara. Dengan mengambil 200 mcg selenium sehari telah dikaitkan dengan 50 per peratus risiko lebih rendah untuk kanser payudara.
10. Ambil probiotik

Flora usus yang sihat adalah berguna untuk pencegahan kanser kerana 'bakteria baik' mengawal selia hormon, terutamanya estrogen. Dalam satu kajian, strain probiotik lactobacillus acidophilus dan Bifidobacterium infantis menghalang pertumbuhan sel-sel kanser dengan 85 peratus selepas sembilan hari. Kajian epidemiologi juga telah mendapati bahawa wanita yang mengambil probiotik mempunyai risiko yang lebih rendah daripada kanser payudara. Anda boleh mendapatkan ini bakteria dalam makanan diperam seperti yogurt dan sayur-sayuran yang ditapai seperti kubis. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan probiotik, yang mengandungi berbilion mikroorganisma.