Assalamualaikum...
Semlm saya masak sambal sotong..tgk blog Kak Azie...wah!! sedapnya....memang terliur dibuatnya....lagi pun Danial, Danish dan Husna suka.
Kak Long tak suka, dia ada asma so kena kurangkan makanan laut nie...ikan2 dia makan.
So lepas ambik Danish dan Husna kat taska saya terus ke kedai kegemaran saya nie...dalam hati doa adalah hendaknya sotong bertelur tu...buka tutup bekas oren (bekas ikan/udang/sotong dan diisi dgn ais batu) tu satu persatu...haaaa.. jumpa sotong...
Tgk ajer pun dah tahu, mesti sotong nie tak bertelur, tgk kempis ajer badan dia...ok, tak per lah, yg penting dah dpt sotong, nak buat sambal sotong mcm Kak Azie tu...
Tahu dah saya nie tak boleh mkn makanan pedas2 tapi memasaknya utk anak2 makan boleh lah...
saya cadang tak payahlah buat pedas sgt, agak2 bebudak boleh tahan ajer...
Nak masak sotong nie yang lecehnya nak membersihkannya. Dulu2 saya masak sotong hanya buang mata dan lendir dia ajer...tapi selepas ditegur oleh adik ipar saya (org T'ganu), dia kata kena buang kulit hitam tu...situ katanya banyak kolesterol dan boleh sebabkan sakit gaut...
(..takut teman mendengarnya, jadi lepas tu memang saya akan buang kulit sotong...)
(..takut teman mendengarnya, jadi lepas tu memang saya akan buang kulit sotong...)
Saya pisahkan dulu badan dan kepalanya, buang lendir dan...........
...entah macammana saya dapat idea cara nak cepat buang kulit hitam dia...ambik kertas surat khabar lama dan gosok kat badan sotong tu...
Ya ALLAH, Alhamdulillah...mudah dan senang ajer kulit dia terkopek....kiranya kulit hitam akan terlekat kat surat khabar tu...iyalah, kulit tu basah dan surat khabar tu kering jadi dia tertariklah satu sama lain..hehee, cam cas2 magnet lak...
Ya ALLAH, Alhamdulillah...mudah dan senang ajer kulit dia terkopek....kiranya kulit hitam akan terlekat kat surat khabar tu...iyalah, kulit tu basah dan surat khabar tu kering jadi dia tertariklah satu sama lain..hehee, cam cas2 magnet lak...
..memang senang..
korang cubalah buat...
...semua dah putih melepak dah....
Korang basuhlah balik sotong tu bersih2, manalah tahu kot2 ada pulak cebisan surat khabar tadi terlekat...kang jadi benda lain lak, sambal sotong bersurat khabar lama...hikhikhiik....
Lagi satu bila buat kaedah nie, kulit2 hitam sotong yg berlendir tu terus melekat kat surat khabar...tak der dia terlekat kat lubang singki...tak payah korek2 singki lagi nak bagi air lalu...
Semlm saya guna 3 helai surat khabar tu ...korang agak2 lah klu surat khabar tu dah rasa basah dan ada banyak lendir kulit hitam tu tukar lah lain, ambik surat khabar yg baru plak...
Sementara duk tekun sangat membelek2 sotong dgn surat khabar tu, si Husna pun "menolong" sama juga...dia masukkan air dan kulit bawang dalam lesung batu saya yang sudah siap tumbuk bawang besar...cadangnya nak buat perencah kuah lemak bayam....emmm...Husna!...Husna!...
..banjir lesung batu saya...
Kecik2 lagi dah rajin bantu mama kat dapur yer....lain kali bila dah besar, Husna ajer yg masak...mama tgk ajer dr jauh tau....heheeee...
Bayam lak saya serahkan kat Danial yg tolong siangkan..ckp dulu apa yg perlu buat dan dia terus sambung..bolehlah harap, tapi dia potong batang tak sama panjang...tak per, lain kali cuba lagi..
Dah siap sambal sotong saya....
Tuuu...dia.. yong, setalam hidangan makan malam...
Ok, jumpa lagi...