Khamis, 24 April 2014

Di mana Silapnya...

Assalamualaikum...

Semlm waktu balik rehat tghari, saya keluarkan semua bahan2 untuk membuat penkek...semangatnya berkobar2 bak api yg sedang menyala2...heheheee...
Petang Selasa tu pun bersemangat jugak nak buat penkek nie tapi tak jadi..dah siap2kan bahan2nya, tup2 saya tertinggal lak cd kamera kat ofis...laaa, macamana nak tunjuk bukti kat korang semua....so ku simpan balik bahan2 tu..
Lagi pun nak main masak2 nie makan masa juga, lagi2 nak buat benda yg tak biasa...
Penkek nie makanan kegemaran saya, klu pergi hotel mana2 tuh ada penkek pasti saya akan ambik dulu...
Saya nie pernah ler buat sekali penkek nie, jadi ler...buat kecik2 comel mcm yg selalu hotel hidang tu tapi tak ler gebu cam UAA buat nie.. (rasa tergoda ler saya tgk gambar tu...)
Cadangnya kali ini saya akan ikut 100% bahan dan cara yg UAA ajar tu....siap berdoa lagi, jadilah hendaknya penkek aku nie...
Dah terbayang dah, kegebuannya dan kesedapannya klu makan dgn madu or mentega kacang,  emmm..sedapnyaaaaa...."
Jom kita tgk apa yg telah saya buat...

mula2 sediakan bahan2nya...
Kita buat step demi step yer...
(saya ambik ayat UAA tu...dan ikut betul2 tau...)

1.  Campurkan cuka kedalam susu segar, kacau dan biarkan sekurang2nya 5 minit (sambil prepare adunan lain)

2.  Campurkan bahan2 kering - gandum, soda bikarbonat, baking powder, gula, garam..gaul rata




3. Pecahkan telur, masukkan butter yg dicairkan..kacau rata kemudian masukkan kedalam susu yg bercampur cuka tadi.





4. Masukkan campuran bahan2 kering, kacau & gaul rata.

5. Rehatkan sekejap..kurang2 10minit..

6. Panaskan non stick frying pan & sapukan dengan sedikit minyak atau butter..kemudian masaklah..

dan hasilnya,
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
***************
hihihiii....tititi........


ini lah rupa penkek saya semlm...mcm lepek tepung, tak naik....huhuhuu...


ini resepinya...naik juling biji mata asyik tgk ajer...hehhee..
Makan dengan butter atau peanut butter pun sodap.. 
(kata2 itu terkesan di hati saya nie...rasa nak buat lagi sampai jadik...huhuuu...)
saya nak tanya, kenapa penkek saya tak jadi....tak naik elok...adakah baking powder, baking soda atau cuka saya tak elok...tolongggg!!!!....
Ok, jumpa lagi...

8 ulasan:

  1. mcm mana boleh jd camtuh yer..sy pun ikut sebiji-sebijik resepi asal..baking powder yg sy guna pun dah berzaman jgk..cuba lak guna self rasing flour instead of yg biasa..adunan tuh cair atau mcm cekodok kepekatannya?cuba compare lak ngan orginal resipi yg link sy letak tuh...

    BalasPadam
  2. adunan tu tak ler cair sgt...tak ler pekat sgt mcm cekodok bawang tu...saya dah tgk dah, sama juga yg macam UAA bagi tu...ok, lepas nak cuba tepung yg naik sendiri tu...terkulat2 ler anak2 saya smlm, mama kata tak jadikk....huhuuu...

    BalasPadam
  3. sukatan cawan tuh mesti yg standard nyer penyukat..adunan lak mestilah sepekat cekodok gitu...kalau ikut sukatan btul2 inshaallah jadik...gud luck...:)

    BalasPadam
  4. ooo..gituuuu...saya guna mag aje...laaa, mesti adunan saya nie cair kut, terima kasih yer UAA...

    BalasPadam
  5. hani datang sini..ehehe..penkek hani tak penah cuba lg ni..nanti nak cuba la..wlaupun tak berapa jadi still nampak sedap la sis.hani follow sini

    BalasPadam
  6. sngnya...boleh try nti

    sy dr http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    BalasPadam
  7. hmm, pernah haritu buat sekali sebab teringin. tapi tak menjadi. rupanya silap resepi -,-

    BalasPadam
  8. betul tu Fatin, klu silap2 nie pasti ler tak jadik...kena ikut betul2 spt yg UAA tu sarankan...

    BalasPadam