Jumaat, 16 Mei 2014

Selamat Ulangtahun Kelahiran Ke 12 Nur Huda Aqilah


Assalamualaikum...




Ucapan Salam Sejahtera ditujukan utk semua rakan2 yg masuk ke blog saya ini...blog nie tak seberapa pun, hanya luahan rasa hati dan rakaman peristiwa dalam kehidupan saya shj..
nie pun saya baru aktif berblog semula...dlm bulan April tu hari...
dulu tu tak sempat nak tulis panjang2, anak2 kecil lagi...
baru nak menaip sikit dah terkuak-kuak lentang...menangis dan melalak2..
emmm, sapa lagi kan nak tengok anak2 kecil nie klu bukan ibunya...
lagi pun baby2 nie sgtlah memerlukan perhatian dr emaknya..
kdg tu tak de apa pun tapi saje2 menangis...bila kita pegang atau agah dia, dah ok...
boleh senyum2 lak tu...
"emmmm..geramnya mama dgn dia nie tau..." (sambil tarik pipi gebu tuhh...) 
Saya nie selalu rasa kagum dgn member2 yg ada baby kecik tapi aktif berblog...
mungkin itu kelebihan yg Allah bagi kat dia...
macam Ana Suzana nie...ada baby kecik, anak yg lain ada 3 org lagi..
tapi dia sempat jugak berblog..
tulis lak tu panjang berjela2...dan pastinya cerita dia best2...
terima kasih yer Ana, ko banyak menceriakan hidup akak nie...
(hihihiii...luahan hati seorg silent readers..) 
********************
 Hari ni 16 Mei 2014 merupakan hari ulangtahun kelahiran anak pertama saya, Nur Huda Aqilah...
kak Long bersama rakan2...
Terasa kejap je masa berlalu, masih terngiang2 lagi di telinga saya masa mendengar tangisan pertamanya dulu...
saya bersalinkan dia dalam jam 8.35 mlm setelah berhempas-pulas menahan sakit sejak dr tengahari tu lagi..
Saya datang tanda jam 7.00 pagi, masa tu sempatlah lagi punch-card dulu di ofis...
lepas tu sarapan bersama suami..tu pun makan dah tak lalu, berdebar2 rasa hati...
almaklumlah nak bersalinkan anak sulung...
sampai hospital pukul brp saya dah lupa...tapi seingat saya kami yg sedang menunggu nak bersalin nie ditempatkan di ruangan menunggu, sebelah bilik bersalin..sapa2 yg dah betul2 nak bersalin baru ditolak masuk ke bilik bersalin tuh..
makanya bergelumanglah kami2 yg tgh sakit sikit2 nie kat situ, ramai jugak..
tapi saya tak ingat dah brp bilangannya...
org belah kanan mengeluh2 sakit, org belah kiri jugak mengeluh2 sakit...
semuanya tgh sakit...
yg cina dgn stail cinanya, yg india lak stail indianya, punyalah kuat suara dia mengerang sambil jerit2 panggil nama laki dia...
yg melayu lak tu banyaknya bunyi suara beristighfar dan menyebut nama Allah...
dr jam 2.30 ptg lagi saya dah sakit2, masa tu kiranya bagi saya yg tak ade pengalaman nie rasa sakit tu adalah kuat...panggil nurse, dia check..katanya belum lagi...emmmmm...
sepanjang tu juga saya tak senang duduk, sekejap ke tandas, sekejap ke luar jumpa suami...masuk balik ke tempat menunggu tu...lepak2 sambil menahan sakit...
bangun balik, bawak berjln2..pusing ke tandas, jln ke luar jumpa suami balik, masuk balik ke bilik tu...sembang2 gak dgn org sebelah sambil menahan rasa sakit...
sebenarnya nurse yg suruh kami berjln2, katanya nanti mudah bersalin...
 sampai jam 5 ptg tu saya rasa lapar sgt, tghari tu tak makan apa2 pun...dan sakit makin kuat...saya minta tolong nurse belikan kuih2 kat luar tu, saya ni dah tak larat nak berjln jauh lagi...
Alhamdulillah, dia belikan saya kuih karipap dan mcm2 lagi...saya bagi duit tapi dia tak nak ambik pun...
terima kasih tak terhingga utk nurse tu, nama dah lupa tapi dia bangsa Punjabi/Sikh...
Sampai pukul 7.30 mlm saya masih lagi tak bersalin...
badan dah lesu..penat sgt, pulak tu berpeluh2 seluruh badan..
sampai licin besi palang sebelah katil tu saya pegang...
ohhh...seksanya saya waktu nie...sakit makin kerap dan kuat...
Lepas magrib tu, tetiba Wan Timah dtg dan terus jumpa saya di bilik menunggu tu..(sebenarnya bilik menunggu nie org lain tak dibenarkan masuk termasuk suami...hanya ibu shj yg boleh)
dia sapukan air seluruh muka dan badan saya...dia tiup2 ke muka saya sambil membaca sesuatu...
lepas tu dia suruh saya minum minyak masak pula..adalah dekat separuh bekas air mineral cawan tu saya telan...katanya dia dah bacakan ayat2 kat minyak tu, kiranya jadi minyak selusuh lah tu...
Lepas saya minum minyak tu, dia pun keluar...
dan Alhamdulillah mungkin dgn berkat air dan minyak selusuh yg Wan Timah buat tu saya pun selamatlah bersalin...dlm jam 8.35 mlm tu...kiranya mlm Jumaat lah..

Dan dari saat tu dengan sukacitanya saya menganugerahkan Darjah Kebesaran Ahli kepada Pak Aji Mat dan Wan Timah dengan memakai gelaran Atuk dan Opah...(hihiii..cucu sulung tuuu...)
 ****************************
  Di kesempatan ini mama ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir buat Long, moga menjadi anak yg solehah yg sentiasa membahagiakan dan membanggakan mama dan ayah serta berjaya di dunia dan di akhirat.
Mama dan ayah sentiasa mendoakan yg terbaik buat kak Long...ingatlah pesan mama nie...pandai2lah kak Long menjaga diri dan kesihatan walau di mana sahaja kak Long berada...
Taat perintah Allah, dan jgn lupa sembahyang bila masuk waktunya..
sentiasa hormat orang yg lebih tua, guru2 dan sesama kwn2..
Semoga kehidupan Long lebih berjaya lagi di masa akan datang, aminn...
Ok, jumpa lagi...

2 ulasan:

  1. wahhh... selamat hari lahir ya..

    thanks ya sudi join segmen nak url blog #4, blog anda telah disenaraikan di http://www.mialiana.com/2014/05/senarai-url-blog-4.html

    BalasPadam
  2. ok, terima kasih yer mia...

    BalasPadam