Selasa, 13 Mei 2014

Resepi Mee Kari Sedap

Assalamualaikum...


Hari nie cuti Wesak Day...seronoknya kami anak-beranak lepak2 kat rumah..
tapi jiran saya nie hantar juga anak dia ke sekolah pagi tadi...agaknya sekolah agama tak ambik cuti kot...

Pagi tadi saya dan suami pergi pasar Tmn Cempaka...anak2 semua tinggal di rumah, Husna pun senyum ajer masa kami keluar rumah tadi...macam redha ajer dia...

selalunya klu saya nak ke mana2, dia mesti nak ikut...klu tak kasi mulalah dia menangis meraung2...sampai golek2 atas lantai...panggil mama!...mama!!...
lama lak tu menangisnya, anak bongsu ler katakan...(betul ke nih?? hihihiii..)

Kami pergi pasar tu cdgnya nak beli nasi lemak ajer, ada satu gerai nasi lemak kat situ yg sambal sotong keringnya sgtlah power!!..pedas membara sampai hujung perut...
klu sambal pedas2 cam gitu sesuai sgtlah dgn selera org Melaka nih...
bagi saya yg ada penyakit nie, hanya cium bau ajer lah...huhuuu..

Sampai ajer kat gerai tu...tgk yg ada hanyalah tinggal bihun goreng dan kuih2 ajer...yg lain dah licin...cepatnya dah habis, masa tu baru pukul 8.40 pagi...

tu lah, lain kali kena dtg cepat...pengunjung pasar Tmn Cempaka nie banyaknya org2 tua...yg dah pencen2...diaorg nie pagi2 buta dah dtg pasar lepas buat senaman kat padang tepi tu, kata suami saya...

Kami beli ajer kuih dia, kuih donat 6 biji dan burger Malaysia 3 biji..harga kuih kat sini masih sama cam dulu iaitu 3 ketul RM1.00...dah selesai membeli tu kami jln2 depan sikit...

sini banyaknya peniaga Cina..dan saya terpandang lak dgn selonggok pudina, semuanya segar-bugar...seikat lak tu byk, adalah dalam secekak tangan org dewasa...saya tanya berapa harga seikat tu...peniaga tu kata RM1.00...kiranya semua sayur2 dia telah siap diikat...semua RM1.00, banyak2 lak tu... 

haaaa, saya nie memang minat dgn daun pudina nie...makan gitu aje buat ulam, makan dgn nasi...rasa pedas2 dan berangin..setengah org tak suka dgn rasa pudina nie, katanya macam makan ubat gigi...terpulanglah selera masing2 kan, tapi saya suka...

Sebenarnya banyak khasiat daun pudina nie, nanti kekwn klik SINI yek...terima kasih ye En. M Anem atas perkongsian yg berguna itu..

Ok, lagi satu...saya selalu makan daun pudina nie dgn mee kari....sangatlah sedapnya bagi tekak saya nie...emmmm...macam2 ye citarasa manusia nie...

Saya belajar makan daun pudina dgn mee kari nie dah lama dah, masa praktikal dulu pada tahun 1993...saya menumpang di rumah sepupu saya, Yong Azizah di Seksyen 18, Shah Alam..

dulu setiap pagi hari Sabtu ada pasar tani di situ...kami beli brg2 basah dan balik rumah masak...ehhh! sesapa yg duduk sana, masih ada lagi tak pasar tani tuhh? 

Rindunya, banyak kenangan saya di situ...ada seorg mamat nie terketar2 dan berpeluh2 bila terserempak dengan saya, terkena penyakit darah gemuruh...

emmm...katanya penyakit cinta pandang pertama..kehhkehhh...pooorahhh!!!

Berbalik kepada Yong Azizah nie, dia pandai masak..semua masakan dia sedap2 belaka..pada dialah saya banyak belajar bab2 memasak nie...kebanyakannya resepi org Cina...walaupun dia kerja akauntan, tapi bila time makan dia rela masak...jarang sgt masa tu kami makan kat luar/gerai...

Ehhh, bila la nak sampai resepi mee kari sedap nihh?....
sabar....sabarrrr...

Selalunya bila dtg rasa nak masak mee kari nie saya akan buka fail dulu...
ambik resepi kat surat khabar nie...




Kosmo Jumaat 2 November 2007 
ruangan Famili! Kuali bersama Norzailina Nordin, muka 29

Ok, ini saya salin resepi dia sebijik2...


Bahan bahan:
500 g mee kuning/sepaket - dicelur,
300 g taugeh - dicelur sekejap
1 kg kerang, direbus & kupas
 2 keping tauhu  - digoreng & dihiris nipis
2 batang pokok sawi, dipotong & dicelur
4 biji telur - direbus & belah 2
4 tangkai daun bawang - dihiris
3 biji cili merah - dihiris
2 biji limau nipis - di belah 2

Bahan kuah:
3 camb minyak
4 cm kulit kayu manis } bahan penumis
2 kuntum bunga cengkih}
2 kuntum bunga lawang}

6 ulas bawang merah }- dikisar halus
1 labu bawang besar }
3 ulas bawang putih } 

1 tangkai daun kari

4 camb rempah kari
1/2 -1 camb serbuk cili 
400 g ayam, dipotong kecil

1.5 liter santan (daripada 2 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
2 keping kek ikan, dihiris nipis
1 paket bebola ikan, dibelah 2
1 paket bebola tauhu, dibelah 2

Cara membuatnya: 


1. Panaskan minyak, masukkan bahan penumis, bahan kisar dan daun kari.
2. Bila naik bau, bubuh pula rempah kari dan kacau 2 minit.
3. Masukkan pula ayam, kacau rata hingga terbit minyak.
4. Tuangkan santan dan bubuh asam gelugur, kacau sekali-sekala.
5. Bila kuah mengelegak, masukkan kek ikan, bebola ikan dan bebola tauhu. Biarkan mendidih semula sebelum diangkat.
6. Hidangkan mee dengan tauhu, kerang dan lain-lain bersama kuah.


Tapi tadi saya tak de kerang dan bebola tauhu...santan pula saya beli RM2.00 shj...air pulak tadi anggaran 5 gelas...dan yg penting daun pudina tu...basuh bersih2 dan ambik daun dan dahan yg lembut shj.



seperiuk kuah mee kari...






Di sini juga saya berikan beberapa tip utk menyedapkan mee kari tuan/puan yer...
(rasanya ramai yg dah tahu kot...)

1. Cara memasak kerang utk pelengkap mee kari ini adalah yg paling baiknya ialah tanpa menggunakan air..memadailah bersihkan kerang kemudian masukkan ke dlm periuk dan tutup kemas2. 
Masak atas api sederhana sehingga ada kulit kerang terbuka...pastikan periuk cukup besar kerana air rebusan yg mendidih boleh meruap secara tiba2 dan pasti mengotorkan dapur kita..baiknya guna kuali berpenutup ok..

2. Kerang yg telah dikupas kulitnya tadi tu hanya sebagai bahan sampingan, iaitu ditabur di atas mee ketika kita hendak makan. Jgn masukkan ke dalam kuah, ia akan menjadi keras dan liat kerana 'terlebih' masak, laginya pun kita selalu memanaskan kuah tersebut.

3. Campurkan 2 atau 3 jenis jenama serbuk kari...ini kerana jenama yg berbeza mempunyai ciri2 yg tersendiri...bila kita campurkan serbuk kari dlm sukatan yg sama, rasa/hasilnya sangat memuaskan...kita juga mesti bubuh sedikit serbuk cili (bukan cili kisar yg basah tu..) ke dlm serbuk/bancuhan rempah kari tadi supaya kuah mee kari menjadi kemerah2an...cubalah yer...

4. Pastikan kita menumis rempah tadi hingga terbit minyak...masukkan sedikit air atau santan cair dan didihkan lagi hingga terbit minyak...tambahkan lagi santan cair/air dan kacau2 hingga terbit minyak lagi...buatlah 2 atau 3 kali supaya rempah betul2 masak...

5. Setelah itu barulah masukkan ayam....kacau ayam dgn rempah tadi...agak2 air ayam telah kering ataupun ayam telah masak sedikit iaitu warna daging ayam akan bertukar dr jernih ke putih barulah masukkan air dan santan cair...
cara ini dpt mengelakkan kuah kari ini terlalu bau ayamnya...semasa ini juga klu boleh masaklah di atas api sederhana perlahan kerana api yg kuat akan menyebabkan santan pecah minyak..
ni akan merosakkan kuah kari dan rupanya tidak cantik...dan rasanya pun akan berubah...

6. Petua supaya kuah nampak cantik adalah dgn cara menguatkan api setelah ia mendidih...ingat! jgn lama sgt, agak2 dlm seminit aje kuah mendidih kuat kemudian kita terus tutup api...
dgn teknik nie, minyak yg merah akan timbul dan menepati ciri2 kuah yg sedap sehingga hirupan terakhir...


Cubalah yer, semoga mee kari hasil air tangan kita menjadi makanan kesukaan sekeluarga...makanlah bersama2 keluarga dlm suasana yg ceria...
ini kerana keluarga bahagia tonggak kemajuan negara..heheee...


Ok, jumpa lagi...




Isnin, 12 Mei 2014

Lawatan Murid Prasekolah ke Zoo Taiping



Assalamualaikum..

Pagi nie dah masuk hari Isnin balik...hari nie 12 Mei 2014...kiranya dah masuk pertengahan bulan Mei, bulan 5...tinggal sebulan setengah lagi nak masuk bulan Ramadhan 1435H..
emmmm...cepat sungguh masa berlalu kan!!...

Kedatangan hari ini juga telah lama ditunggu oleh anak ketiga saya, Muhammad Danish...atau saya selalu panggil Adik...dia pulak selalu bahasakan dianya Titish...

Danish nie anak lelaki kedua saya selepas Danial ataupun Angah...Beza umur antara Danial dan Danish nie tepat2 4 tahun ok...kenapa saya kata gitu, ini kerana tarikh lahir mereka sama iaitu 10 September...
Danial pada tahun 2004 manakala Danish lak tahun 2008...

Sebelum kelahiran Danish nie saya dah buat pemeriksaan/scan baby, dah tahu dah akan mendapat anak lelaki...masa nie pun saya dan suami sudah tak kisah dpt anak lelaki or perempuan...iyalah, sebelum kelahiran dia saya dah ada seorg anak p'pun, kak Long dan seorang anak lelaki, Danial or Angah...

Berbalik kepada Danish nie...saya dulu sungguhlah seronok masa menungu kelahirannya... rasa rindu sgt nak mendengar balik tangisan baby kecik nie...
menggunung rasa hati nak mendakap, memeluk dan mencium baby kecik...lagi2 waktu lepas bersalin tuh...

emmmmm!!...ada semacam bau yg sedap pada baby2 yg baru lahir nie..korang yg pernah bersalin pun boleh tahukan bau baby nie macam mana...hihiiii...

Danish lahir pada pukul 2.52 pagi di Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh, kiranya pada masa pagi yg hening-bening gitu...dari pukul 6.30 ptg sebelum tu saya dah rasa perut sakit2 sikit..
masa tu dlm bulan puasa, saya bertahan juga sampailah waktu bukak puasa anggaran jam 7.15 mlm baru saya berbuka..dptlah puasa 10 hari sebelum kelahiran dia pada awal pagi esoknya...

Oleh kerana nak bersalin utk anak ketiga makanya saya relax ajer..walaupun sakit sikit2 saya cuba bertahan dulu, tunggu sampai tanda keluar baru pergi hospital...
dr jam 6.30 ptg tu sampailah ke jam 11.30 mlm saya buat catatan...tulis setiap minit waktu sakit tu dtg..

Dlm masa menunggu tu rasanya saya ada tertidur sekejap anggaran masa 20 minit..sebabnya kat catatan tu ada selang masa yg panjang baru ada tercatat minit yg baru...sampai sekarang saya ada simpan lagi catatan tu...tulis kat sampul surat warna putih lagi..

Agak2 dah dekat jam 11.30 mlm tu, sakit saya makin kerap dan panjang, tapi tanda masih tiada lagi...suami masa nie dah tidur, dia pun pesan klu rasa dah nak pergi ke hospital kejutlah dia...
semua beg dan brg2 yg nak bawak ke hospital dah siap dah, dah letak kat tepi sliding door bawah tu...nanti klu nak keluar rmh capai ajer terus...

Dekat jam 12 mlm tu baru ada tanda, darah..itu pun sikit ajer..saya pun terkejut jugak...sebelum ni tanda kelahiran kedua2 anak saya adalah air tapi kali nie darah..
org kata klu tanda darah nanti bersalinnya susah...
berdoalah saya kepada Allah moga dipermudahkan saya bersalin nanti...

Masa ni saya terus tel adik saya, Abdul Halim or kami panggil dia Abang...minta tolong dia dtg ke rumah saya utk temankan kak Long dan Danial...
masa nie dia masih belajar di PUO dan duduk di rmh sewa di Tmn Cempaka bersama kwn2nya...
dalam pukul 12.30 mlm tu dia sampai ke rumah saya, manakala suami dan saya terus ke hospital...

Jln2 mlm kat Ipoh nie lengang..jadi cepatlah kami sampai di hospital...sampai sana rehat2 kejap...dan jururawat terus tolak masuk ke bilik bersalin...
tunggu2 kejap dan saya pun selamatlah bersalin..Alhamdulillah senang sgt...

Tak sempat pun doktor dtg tgk, hanya ditemani oleh 2 org nurse shj...baik2 lak tu...
kami gelak2 dan bersembang2 lagi...seorg uruskan hal jahitan luka dan seorg lagi uruskan baby...

teringat saya kata kedua2 nurse tu ... 

"senangnya pn nie bersalin yer...cepat lak tu..luka pun tak besar..."syukur Alhamdulillah...

selesai tu diaorg bagi balik baby dan baringkan dia sebelah saya...
dgrnya lepas tu diaorg dah nak bersahur...

Makanya dr detik itu membesarlah seorg makhluk manusia yg masa lahir dr perut mamanya hanyalah seberat 2.8 kg ituu...


*************************

( panjangnya introduction tentang Danish nie...heheheee... )
la nie dah besar panjang, semlm timbang dah 20 kg beratnya...


ini lah Danish...peminat no 1 cerita Upin & Ipin...

saya suruh dia posing dpn iklan kemasukan Prasekolah SK Seri Ampang 2015...

Tuan/puan sekalian, sesapa yg nak masukkan anak ke sini perlu mengisi borang permohonan dahulu..
dan pastikan borang yg telah diisi itu dihantar semula ke  prasekolah sebelum 31 Julai 2014 utk diproses...

Kelewatan menghantar borang akan menyebabkan permohonan tuan/puan itu tidak akan dilayan...
Setelah selesai menghantar borang permohonan itu juga bukanlah bermaksud yg anak kita sudah diterima utk belajar di situ, ini kerana pihak sekolah akan menapis dahulu setiap permohonan utk memastikan hanya mereka yg benar2 layak shj diterima...

Sebarang maklumat bolehlah hubungi Cikgu Pn. Aida Nur Halila 019-4127712 atau Cikgu Pn. Mahaslini 012-5767905 ok...

Tapi klu boleh jgnlah telefon sekarang yer...ini kerana hari nie, 12 Mei 2014 mereka sedang mengadakan lawatan sambil belajar ke Zoo Taiping, Perak bersama2 anak muridnya...dr jam 7.00 pagi sehingga 4.00 petang nanti...



inilah wajah comel sebahagian kwn Danish...


saya doakan agar mereka terus berjaya lagi di masa akan datang..
semoga dpt berbakti kepada keluarga, agama, bangsa dan negara..aminn...


Ok, jumpa lagi...


Ahad, 11 Mei 2014

Cerekarama: Sehangat Dakapan Mama


Assalamualaikum...


Mlm tadi saya cepat2 selesaikan tugas2 harian di dapur...kasi sinki kosong dan kemas2 apa yg patut....tak pasti lak anak2 makan mlm ker tidak mlm tadi....

tapi kak Long confirm tak makan, sebab dia masih tidur di biliknya...penat, baru balik dr kem kat sekolah dia...tidur di sek semlman, pergi ptg Jumaat dan balik petang Sabtu...Kem Perkampungan Ilmu: Bahasa Melayu...


Anak2 yg lain, Danial, Danish dan Husna pulak waktu ptgnya dah byk makan roti dan keropok ikan... siap saya gorengkan lagi aiskrim goreng nie...





dulu saya nie p'rak ler jugak dgn aiskrim goreng nie...tertanya2 lak bagaimana rupanya aiskrim goreng nie...tak ker aiskrim tu klu digoreng dgn minyak panas akan meletop2 lah dia...tak pun aiskrim akan terserap dlm minyak masak...


eeemmm!! mcm2 lah perkara berligar2 dlm kepala otak saya dulu....tak sangkakan ada org yg cipta bebenda nie, kreatif ideanya....dan makanan pelik nie ramai pula yg suka dan boleh dipasarkan...

Dan sekarang nie saya tidak lagi p'rak...dah selalu ler plak saya merasa aiskrim jenis goreng nie...dlm peti ais beku tu selalu ada bekalan, kat rumah nie ada tukang belinya...
bukan saya yer...siapa? 
adalah org tu....dia tu ketua peminat aiskrim...heheee..

Bagi pendapat saya ler, aiskrim nie sedap dimakan waktu panas2, waktu mula2 angkat dr kuali...rasa rangup di luar dan sejuk gedik2 di dlm...mengunyah2 kulitnya sambil makan aiskrim perisi coklat or vanila...sedapnya, sekejap ajer dah habis..dan rasa nak makan lagi...

tapi klu ia dah sejuk pulak, kulit luar akan jadi lembik, waktu makan plak aiskrim yg kat dalam tu akan terkeluar, kulit luar tu terkoyak dan bocorlah aiskrim...dah lah mulut sememeh, tangan lak dua2 belah nak guna...nak tadah aiskrim yg tertumpah tu.... 

ini pengalaman saya lah, tapi terpulanglah pd citarasa masing2..nak makan waktu sejuk atau masa tgh panas2...korang cubalah beli dan balik goreng, rasalah sendiri yekk...



****************************

Ok, sambung balik...saya cepat2 kemas dapur tu sebabnya ada tujuan...saya cadang nak mengadap tv mlm tadi..pkl 9.00 mlm ada cerita Suamiku Jururawat Isteriku Doktor..




saya dah makin berminat tgk drama nie, kelakar sungguh...

bagus betul lakonan Tomok, bersahaja...Yana plak memang tak boleh sangkal lagi kehebatan lakonannya..
...ditambah lagi dgn karenah Datin Ila yg cemburu dgn menantu sendiri tuh...
hihiii...saya tak sabar nak tahu kesudahan cerita nihh...

bagi sesapa yg tak tahu lagi jln cerita nie korang jln2 lah SINI yek....terima kasih InfoTaip...



Ok, elok2 ajer duduk tu, tetiba kat tv terpapar adegan org tua nie...



ehhh! bila pulak Wan Maimunah berlakon drama Suamiku Jururawat Isteriku Doktor nihh..gerutu hati saya..
saya teruskan jugak tgk tv..


laaaa, mlm nie cerita lain la pulak....telemovie khas sempena hari ibu berjudul ‘Sehangat Dakapan Mama’ rupanya...

saya tgk ler pelakonnya hebat2 belaka, ada Sherie Merlis,  Zamarul Hisyam, Wan Maimunah, dan Rashidi Ishak...dan yg pelakon kanak2 remaja tu saya tak kenal...

emmmm...besttt!!!....saya bagi 5 bintang ok..

byk pengajaran yg cuba disampaikan dlm drama nie...kiranya tak sia2 lah saya duduk menonton tv semlm...masa tu saya tak boleh teka kesudahan cerita nie..saya teka2 jugak tapi salah...kekonon nenek tua tu emaknya mama Azim, or nenek Azim...

jln cerita pun menarik, semua pelakonnya bersungguh2 berlakon..termasuk pelakon pembantu, contohnya kawan Si Azim tu..bersahaja dan berbakat..watak cikgu pun best...saya tak nampak sapa yg tak berapa ok lakonannya, kiranya semua bestlah...

...ada lawak, ada sedih, pilu, sebak dan gembira...cukup perasa lah drama tu...
tertumpah jugak ler air mata saya semlm...
hihihiii..feeling habis...
wajah muka pelakon Rashidi Ishak pun nampak lain, mungkin dia pakai rambut palsu...watak Sherie ajer nampak over sikit, tarik2 rambut mcm org gila....tapi mungkin dia bermaksud utk menjiwai watak kot...

ni antara pelakonnya:



kesimpulannya banyak lagi drama2 Melayu yg best dan memberi manfaat utk penontonnya...

Sapa2 yg tak tgk cerita tu semlm, nanti korang jln2 lah SANA yer... 


Ok, jumpa lagi...