Jumaat, 25 Julai 2014

Menilai Kejayaan Puasa Ramadhan


 Assalamualaikum..
Saya panjang dr Pn. Siti Zaharah Bt. Setapa, JPA.
Hari ini, RABU, 23 JULAI 2014 merupakan hari ke dua puluh lima  umat Islam berpuasa. Ini bermakna cuma ada lebih kurang 4 hari  sahaja lagi kita akan sama-sama menyambut hari raya AidilFitri.

Hari yang dinanti-nanti oleh semua orang, yang berpuasa dan juga yang tidak. Sememangnya hari raya adalah hari untuk bersuka ria dan bergembira kerana telah berjaya melepasi satu ujian yang hanya datang sekali setahun.
Kemeriahan hari raya sudah mula dapat dilihat. Lagu-lagu Hari Raya sudah mula berkumandang di Radio dan televisyen. Pelbagai tawaran istimewa dibuat oleh gedung-gedung pakaian.
Para pekerja samada di sektor kerajaan dan juga swasta telah pun memohon cuti tambahan semata-mata untuk lebih lama merayakan hari raya ini. Tiket-tiket bas telah habis dijual. Demikianlah senario yang dapat dilihat apabila tiba hari raya khususnya Hari Raya puasa atau Aidilfitri.
Namun di dalam keghairahan kita dengan sambutan hari raya ini, mari kita merenung sejenak dan bertanya kepada diri kita, sejauh mana kita telah menghayati Ramadan, bulan yang penuh berkat yang bakal pergi tidak berapa lama lagi?
Berapa kerat daripada kita yang cuba menilai diri serta ketakwaan semasa berada di dalam bulan yang dijanjikan dengan berbagai tawaran istimewa ini?
Allah swt menjanjikan rahmat di awal sepuluh hari bulan Ramadhan, maghfirah serta pengampunan bagi sepuluh hari kedua dan pembebasan daripada api neraka di sepuluh hari yang ketiga.
Namun sejauh mana dapat kita pastikan bahawa kita telah dilimpahi rahmat Allah di sepuluh hari pertamanya yang telah pun pergi meninggalkan kita dan ia pasti tidak akan datang kembali. Sememangnya rahmat Allah adalah suatu yang tidak dapat dilihat.
Namun mereka yang dilimpahi rahmat serta kasih sayang daripada Allah pasti dapat merasainya. Rahmat dan kasih sayang Allah hanya dikurniakan kepada mereka yang mempunyai ciri-ciri tertentu. Ia adalah anugerah daripada Allah kepada hamba-Nya yang terpilih. Apakah kita ini sebahagian daripada mereka yang bertuah itu?
Untuk mengetahuinya, marilah kita renungi sejenak tentang diri kita semasa bermulanya Ramadan hingga ke saat ini. Sejak daripada hari pertama bermulanya puasa, adakah sifat-sifat yang tidak baik dan bercanggah dengan ajaran agama kita tinggalkan?
Adakah kita masih lagi suka mengata dan mengumpat, mengeji dan menghina, membuat fitnah dan mengadu domba, memberi dan menerima rasuah, memberi dan mengambil riba, mendedahkan aurat, melakukan dosa-dosa besar seperti berzina, minum minuman keras, berjudi dan lain-lain?
Jika ini masih dilakukan, maka sudah pastilah kita tidak termasuk daripada golongan mereka yang mendapat rahmat daripada Allah kerana rahmat Allah hanyalah untuk mereka yang bertakwa kepada-Nya.
Sepuluh hari kedua juga telah berlalu. Peluang yang dijanjikan oleh Allah untuk mengampunkan dosa mereka yang berbuat dosa dan noda juga telah berakhir.
Ini bukan bererti pintu pengampunan dan taubat telah tertutup, namun ia adalah saat istimewa yang dijanjikan oleh Allah di dalam bulan yang penuh berkat ini untuk mengampunkan dosa-dosa mereka yang bertaubat dan menyesal di atas segala kesalahan dan ketelanjuran.
Marilah kita renungi diri kita sejak daripada mula berpuasa sehingga hari ini, berapa banyak kita telah beristighfar serta memohon keampunan daripada Allah?
Berapa kali kita mengalirkan air mata tanda menyesal di atas kesilapan dan kesalahan yang telah kita lakukan samada secara sengaja atau tidak sengaja, secara sedar atau tidak sedar?
Sejauh mana kita berusaha untuk memperbaiki segala kesilapan lalu dan berazam dengan sepenuh hati untuk tidak lagi mengulangi perbuatan-perbuatan tersebut?
Pernah hati kita merasa gusar, bimbang serta gerun dengan balasan azab Allah di hari akhirat yang menanti dek kerana dosa dan noda yang kita lakukan?
Ya, masa untuk kembali ke pangkal jalan masih belum terlambat selagi nyawa di kandung badan.
Meskipun hari-hari istimewa telah berlalu, kita masih lagi berada di dalam bulan yang istimewa ini.
Lantaran itu marilah kita habiskan sisa-sisa Ramadhan al-Mubarak ini dengan memohon kepada Allah agar kita, keluarga kita, sahabat handai serta jiran tetangga dan mereka yang kita kasihi, di rahmati, diampuni dan diselamatkan daripada bahang api neraka yang panas membara.
Marilah kita hidupkan malam-malam Ramadhan dengan solat tarawih, berzikir, membaca al-Quran serta cuba memahami isi kandungannya, berdoa, sujud serta merendahkan diri kepada Allah.
 Moga-moga Ramadan di tahun ini lebih bermakna dan mampu memberikan kekuatan kepada kita di dalam menghadapi cubaan-cubaan hidup yang mendatang.
Ok, jumpa lagi..
  

11 ulasan:

 1. Good sharing Nani...memang terasa diri ni banyak leka dalam menghidupkan Ramadhan.Semoga Allah beri kesempatan untuk terus bertahan walau nafsu nak beraya makin menggoda.huhu

  BalasPadam
 2. Terima kasih berkongsi ilmu Nani, semoga ramadan kita diberkati Ilahi..

  BalasPadam
 3. Teringat waktu dulu beli tiket bas dan bersesak-sesak di Puduraya

  Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri.
  Semoga beroleh kebaikan sepanjang tahun.

  BalasPadam
 4. semangat mmg berkobar2 dr awal ramadhan..tp sebagai wanita selalu diuji dengan keuzuran..saat yg sudah hampir terkhir pulak diuji..mmg tergendala betul hasrat dihati...
  selamat hari raya maaf byk2 yer nani kalau ade salah silapserta yg terasa dihati tuh...take care..:)

  BalasPadam
 5. Assalam Nani.. terima kasih atas perkongsian.. semoga terusan mendapat berkah dari Allah swt .. Salam Aidilfitri... maaf zahir batin

  BalasPadam
 6. Raya pd kali aku rasa kosong....entahlah kenapa...

  BalasPadam
 7. selamat hari raya diucapkan ;-) teruskan berkongsi ya dengan pengalaman dan cerita baru..baru dapat info lebih skit kan.. ;-)

  BalasPadam
 8. Salam Syawal.. maaf zahir & batin..
  TQ atas perkongsian ilmu.. mudah2an segala amal di bulan Ramadhan dpt di teruskan di bulan2 yg lain juga... :)

  BalasPadam
 9. Selamat hari raya aidilfitri sis nani :)

  BalasPadam