Jumaat, 4 Julai 2014

Pergi Jua Akhirnya



Assalamualaikum...

Semlm tengahari saya membawa ibu kucing dan seekor anaknya ke Klinik Haiwan Venu kat Ampang tu, sebelah Golden Roof Hotel tu..




jam 1-2 petang diaorg berehat sekejap..


nie bayarannya..besarkan gambar utk lebih kejelasan ok..
tapi terpulang jugak kpd budi bicara Dr. Gothai (p'puan India)


antara barangan yg dijual..tempat makan dan minum kucing...
mainan2 kucing pun ada dijual di sini...
emmm, geramnya saya tgk..  



mula2 anak kucing masuk..Dr. bersihkan mata dia yg dah tertutup tu...
dan masukkan ubat titis, katanya ini disebabkan oleh jangkitan virus..
(jgn berjangkit kat manusia sudah!!)



selepas tu ibu kucing pula masuk...kata Dr. ibu kucing nie demam dan stress..
tu yg selalu bersin2..
paru2 mcm ada air sikit...emmmm, kucing pun ada paru2 berair kan...


saya cerita pada Dr, kata yg ibu kucing ni jarang saya nampak dia makan..hanya makan ikan bilis shj.. 
ibu kucing nie hanya cium2 shj apa jenis makanan kucing yg saya cuba bagi..jenis kering ker basah sama shj..
tu hari saya campur nasi dgn ikan pun ibu kucing tu tunjuk muka tak berminat...



Dr. tunjuk kpd saya cara bagi kucing tu ubat Detox-ubat utk menaikkan selera kucing...
hati2 yer, tgk sarung tangan Dr. tu sudah terkoyak terkena cakaran kuku ibu kucing...

Dr. cadangkan supaya saya tinggalkan ibu dan anak kucing di klinik utk perhatian dia..bayaran anggaran RM20 sehari..katanya apa2 hal dia akan tel saya...
saya bersetuju dgn harapan sihatlah hendaknya kucing2 tu nanti...



Petang tu, dlm kereta saya dah cerita dgn Husna, kata kucing masuk wad, sakit..masa tu dia ok shj..
Sampai shj rumah, bila tgk aje sangkar kucing sudah tak de, dia terus menangis kuat2...



"kucing Una dah hilang..."
katanya sambil pegang kertas maklumat pasal penyakit kucing yg saya ambik kat klinik haiwan tu..


siap nak nyorok kat belakang pintu, merajuk sungguh2 dia...


"mama, sian kucing Una...kucing dah tak de.."
dia tunjuk2 gambar kucing kat kertas tu...sahdunya saya tgk dia masa nie..



makin dipujuk makin kuat dia menangis..kuat2 plak tu...
Husna..Husna..


Alih2 saya ajak dia beli kek..



Semlm, 3 Julai adalah ulang tahun kelahiran dia yg ke-3 tahun..

sampai kat kedai tu saya tanya dia nak kek mana..dia tunjuklah kuih2 tu, katanya nak kek bulat dan coklat tu (donat sebenarnya)....kuih kuning tu pun dia minta..

kelakar pun ada, dia masih tersedu2 masa dlm kedai tu..hihii...

Balik rumah terus masukkan kuih dlm pinggan dan nyanyikan lagu nie utk dia dulu..

Allah selamatkan kamu (2X)
Allah selamatkan Husna Nadiah..
Allah selamatkan kamu..

Seronoknya dia sambil tepuk2 tangan..


dah nyanyi2 baru lah makan kek dan dia ceria semula..


"emmm, sedapnya kek Una nie.."



"oppsss, nak tersedak lah pulak!!"..


" emmm, dah kenyang..mari basuh mulut dan tangan.."

comot le mulut anak mama ni....hihihi..

*****************

Tadi pukul 12.00 tengahari Dr. tel saya, katanya anak kucing tu tak dapat diselamatkan..
dah mati pagi tadi..

Saya dtg semula ke klinik utk ambik ibu kucing...Dr. bekalkan dgn ubat Detox dgn pesanan suruh bagi pada ibu kucing 2 kali sehari..pagi dan petang...

Sebenarnya anak kucing tu yg terakhir hidup, yg lain semua dah mati...
2 ekor semasa 2 Ramadhan, seekor 3 Ramadhan dan seekor lagi 4 Ramadhan...
dan anak kucing yg terakhir tu mati 6 Ramadhan...

Makanya setiap petanglah kami terpaksa mengorek lubang nak semadikan jasad anak2 kucing tu..emmmm, sedihnyaaa...



Ok, jumpa lagi...



16 ulasan:

  1. Tu laa..lagi2 anak kucing. Mmg takleh pegang selalu. Biar dia ngan mak dia je. Tapi mak kucing pun tak sihat. Alahai, sedihnye.. T_T

    BalasPadam
  2. Sis, jemput drop url blog kat bahagian 'keep in touch '.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    BalasPadam
  3. Aitt..baru tau ada toy designed for cat.
    Cane check kucing demam? Thermometer same cam human ke? Paru2 berair..pleural effusion ke??hehe.. New knowledge ni..

    BalasPadam
  4. lahhh kesiannya.... sabar ya...

    p/s: terima kasih sudi join. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/07/senarai-url-blog-6.html

    BalasPadam
  5. Alololo keciannya ke Una , nanti kusing dye sihat la. I am a cat lover!

    BalasPadam
  6. huhu...memang sedih kalau kucing mati.lagi-lagi depan mata kita..huhu

    BalasPadam
  7. kenapa anak tu nangis ke? :o

    salam from indonesia :D
    singgah sini dari blog mialiana :D

    BalasPadam
  8. betul betul syg kucing smp menangis ye

    BalasPadam
  9. eppy besday bdk comel umur 3 tahun XD

    Salam Ramadhan Al-Mubarak 1435H

    Jalan-jalan bw malam dari segmen blogwalking sis mia liana :)

    Jom Terjah : Buffet Ramadhan Casa Ombak (ˆ⌣ˆԅ)

    BalasPadam
  10. Allahu. Meninggal? Aaaa, sedihnyaa. Kecik lagi. Hmm. Hope ibu kucing dah baik dari sakit. Amin.

    BalasPadam
  11. Blogwalking..datang dari Blog Mia..Senarai Blog saya number 80 dari bloglist yg dipostkan oleh MIa...selamat menyambut Ramadhan ;-)

    BalasPadam
  12. wah anak sis mmg suka kucing ea..

    mungkin bukn rezeki sis nak jge anak kucing tu.. moga una ok2 shje...

    BalasPadam
  13. Kasih dia ngan kucing2 nya
    assalamualaikum, irrayyan.com nak jemput join segmen raya :)

    BalasPadam
  14. sayang betul kat kucing ^^
    follow sini dr senarai sis mialiana :)

    BalasPadam
  15. Assalam..

    Saya singgah dan follow dari blog Kak Mia. Salam ukhwah fillah ;)

    p/s - sedihnye. Sian una smpai sedu-sedu ye. Moga ibu kucing kembali cergas ;)

    BalasPadam