Khamis, 24 April 2014

Di mana Silapnya...

Assalamualaikum...

Semlm waktu balik rehat tghari, saya keluarkan semua bahan2 untuk membuat penkek...semangatnya berkobar2 bak api yg sedang menyala2...heheheee...
Petang Selasa tu pun bersemangat jugak nak buat penkek nie tapi tak jadi..dah siap2kan bahan2nya, tup2 saya tertinggal lak cd kamera kat ofis...laaa, macamana nak tunjuk bukti kat korang semua....so ku simpan balik bahan2 tu..
Lagi pun nak main masak2 nie makan masa juga, lagi2 nak buat benda yg tak biasa...
Penkek nie makanan kegemaran saya, klu pergi hotel mana2 tuh ada penkek pasti saya akan ambik dulu...
Saya nie pernah ler buat sekali penkek nie, jadi ler...buat kecik2 comel mcm yg selalu hotel hidang tu tapi tak ler gebu cam UAA buat nie.. (rasa tergoda ler saya tgk gambar tu...)
Cadangnya kali ini saya akan ikut 100% bahan dan cara yg UAA ajar tu....siap berdoa lagi, jadilah hendaknya penkek aku nie...
Dah terbayang dah, kegebuannya dan kesedapannya klu makan dgn madu or mentega kacang,  emmm..sedapnyaaaaa...."
Jom kita tgk apa yg telah saya buat...

mula2 sediakan bahan2nya...
Kita buat step demi step yer...
(saya ambik ayat UAA tu...dan ikut betul2 tau...)

1.  Campurkan cuka kedalam susu segar, kacau dan biarkan sekurang2nya 5 minit (sambil prepare adunan lain)

2.  Campurkan bahan2 kering - gandum, soda bikarbonat, baking powder, gula, garam..gaul rata




3. Pecahkan telur, masukkan butter yg dicairkan..kacau rata kemudian masukkan kedalam susu yg bercampur cuka tadi.





4. Masukkan campuran bahan2 kering, kacau & gaul rata.

5. Rehatkan sekejap..kurang2 10minit..

6. Panaskan non stick frying pan & sapukan dengan sedikit minyak atau butter..kemudian masaklah..

dan hasilnya,
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
***************
hihihiii....tititi........


ini lah rupa penkek saya semlm...mcm lepek tepung, tak naik....huhuhuu...


ini resepinya...naik juling biji mata asyik tgk ajer...hehhee..
Makan dengan butter atau peanut butter pun sodap.. 
(kata2 itu terkesan di hati saya nie...rasa nak buat lagi sampai jadik...huhuuu...)
saya nak tanya, kenapa penkek saya tak jadi....tak naik elok...adakah baking powder, baking soda atau cuka saya tak elok...tolongggg!!!!....
Ok, jumpa lagi...

Rabu, 23 April 2014

Wordless Wednesday 1: Jalan-jalan..

Assalamualaikum...

Di Padang Polo..






Di Teluk Batik..








Cik Tupai jln2 cari makan...



Ok, jumpa lagi..

Selasa, 22 April 2014

Masak Asam Pedas Melaka

Assalamualaikum...

Kali ini saya akan tayangkan gambar2 semasa saya menyediakan asam pedas ikan pari Melaka nie...masaknya hari Sabtu lepas...

Kita nie kerja isnin-jumaat so hari sabtu dan ahad sahaja lah klu nak meriah2 kat dapur tu..kata orang ingat2 kan balik skill masak memasak nie, kang lupaa....

Masak nie pun ikut mood, klu rajin tu pagi masak utk sarapan...masak pula makan tengahari dan makan malam....selalunya saya panaskan sahaja lauk2 yg tengahari tadi....klu nak tambah pun goreng ajer telur ayam...

Goreng telur nie pun ada kaedahnya...klu di rumah saya nie tak boleh goreng telur mata kerbau tu...kang tergolek2 aje tinggal matanya sahaja...diaorg nie tak lalu nak makan telur kuning...

Klu nak goreng telur, kacau dulu dgn garpu bagi tercampur telur putih dan telur kuning...bubuh garam sikit dan terus terjun kan dlm kuali....masa nie minyak jgn le banyak sangat dan api lak perlahan shj...

agak2 elok ajer telur tu kembang...goreng tu jgn lah lama sgt, kang hangus...agak2 macam keras sikit..angkat ok...

Berbalik kpd tajuk...asam pedas Melaka...asam pedas ini mana2 tempat rasanya sama shj tapi emak mentua saya ajar klu org Melaka nie diaorg tambah sikit halba....

korang tahu ker biji halba tu cam mana..selalunya kita nampak kat dlm nasi lemak or nasi dagang...ok, nie saya google yer..


Nak masak asam pedas nie, klu boleh biarlah lengkap bahan2nya, klu tak der daun kesum (contohnya ler) ...pasti ler asam pedas tu tak syiokk...

emmm...baru tulis cam gini, dah rasa cam terkecur lak air liur...selalu gak jadi waktu kita sebut buah mangga/mempelam muda....haaaa...kan dah kata, telanlah air liur tu yee...



Mula2 korang bersihkan ikan, saya guna ikan pari...klu nak hilang bau hanyir dia, rendam sekejap dalam air asam jawa..anggaran 10 minit yek..jika ikan baru tak de bau sgt pun..



sediakan segala bahan2 dia, jgn lupa air asam jawa sekali...

Masaklah ikut aturannya...tumislah sekali bahan2 tumbuk dgn biji halba tu...halba tu agak2 ler, sesudu kecil shj, klu Che Mat kita nie lagi bagus...siap kata 15 biji lagi...terima kasih yer Che Mat...

Semua info itu sgt berguna utk org cam kami nie, org2 muda yg baru belajar memasak...
ehhh!!! org muda ker saya nie...dah hampir masuk 40-an ok...

Lagi satu, klu bab2 menumis nie teringat saya dgn pesan Chef Wan...waktu menumis tu kena sabar, jgn main nak cepat ajer...tunggu dulu sampai lada kisar tu masak betul2...baru masukkan air asam or ikan...
(tumis tu hingga garing tapi jgn terlajak sampai hangus yer..hati2 ok..)

Banyak resepi dan cara2 memasak asam pedas Melaka nie...nanti klu senang korang jln2 lah ke sini dan ke situu.. terima kasih Inur dan Diana Sulaiman...



dah siap asam pedas ikan pari saya...



kawankan sekali dgn terung goreng berlada...
tapi nie tak cukup syarat, tak de udang kering...rasanya tetap kauuu...



Ok, jumpa lagi...